Leveringsakte


Om ervoor te zorgen dat de eigendom van een onroerende zaak (huis of stuk grond) overgaat op de koper moet een door de notaris opgemaakte leveringsakte worden ingeschreven bij het Kadaster. Deze akte wordt door de verkoper de koper en de notaris ondertekend.

De inhoud van de leveringsakte is in overeenstemming met de eerder gesloten koopakte en levert als het goed is geen verrassingen op.

De notaris zal proberen eventuele 'gaten' of onjuistheden in de koopakte in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken en zal dan met partijen hierover contact opnemen. Is de koopakte al ondertekend vóór partijen bij de notaris komen, dan kan daar niets meer aan veranderd worden tenzij beide partijen akkoord gaan. Het is dus beter om advies te vragen vóór er getekend wordt. Hij kan dan partijen en hun adviseurs uitnodigen voor een bespreking op zijn kantoor.

De akte van levering wordt automatisch aangemaakt op basis van de aangeleverde informatie en vergt weinig werk. Het merendeel van de werkzaamheden van het notariskantoor betreft het voldoen aan alle wettelijke onderzoeksplichten in het belang van koper en verkoper en het begeleiden van de financiële transactie met de banken.